LCS Provil Lommel

Voetbal – Wielrennen – Motorcross : Behaal je secundair diploma en ontwikkel tegelijkertijd je sporttalent

flyer front - kopie

PROVINCIALE WIELERSCHOOL LIMBURG VAN START OP CIRCUIT ZOLDER VANAF 1 SEPTEMBER 2015

“Limburgse jongeren met een bijzondere interesse voor wielrennen kunnen vanaf 1 september op het circuit Zolder een secundaire beroepsopleiding tot fietsmecanicien volgen en tegelijkertijd hun wielertalent ontwikkelen. Dat is het resultaat van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het Provinciaal Instituut Lommel (Provil) en het Circuit Zolder. Jonge wielrenners, die een professionele sportcarrière ambiëren kunnen op die manier hun geliefkoosde sport beoefenen en tegelijkertijd een degelijke algemene vorming volgen om op die manier een diploma secundair onderwijs te behalen”, zegt gedeputeerde van onderwijs Jean-Paul Peuskens.

 

Provinciale Wielerschool Limburg

Gedeputeerde Jean-Paul Peuskens is tevreden over het samenwerkingsakkoord dat het Provinciaal Instituut Lommel met het Circuit Zolder sloot: “Circuit Zolder heeft niet alleen internationale uitstraling als auto- en motorsportcircuit. Of het nu op de weg, cyclocross, MTB of BMX is, al die wielerdisciplines hebben een thuis op Circuit Zolder. De geplande aanleg van een wielerpiste zal de internationale bekendheid die het Circuit Zolder vandaag al geniet bij heel veel wielerliefhebbers alleen maar vergroten. Al die factoren maken van Circuit Zolder ook de locatie bij uitstek om jonge wielrenners in deeltijds onderwijs te stimuleren om tegelijk een diploma te behalen en te kunnen kiezen voor hun wielerpassie”.

De opleiding zal vanaf 1 september 2015 gegeven worden in de lokalen op het Circuit van Zolder. Gedeputeerde van onderwijs Jean-Paul Peuskens: “Het is een opleiding binnen het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs (DBSO) en krijgt de naam “Provinciale Wielerschool Limburg (PWL)”. Daar mogen we als provinciale inrichtende macht best fier op zijn. Elke leerling volgt een individueel traject, met aandacht voor persoonlijke trainingsbegeleiding, de opleiding fietsmecanicien en algemene vorming”.

Missing links

Gewezen gele-truidrager en cycling manager van het Circuit Zolder Marc Wauters is uiteraard zeer tevreden met dit nieuwe initiatief: “Dankzij het vertrouwen van het Circuit Zolder realiseerde ik al vele wielerprojecten op dit domein. Denk aan de baanverlichting waardoor het avondfietsen mogelijk werd, de oprichting van een Limburgse afdeling van de Vlaamse Wielerschool, de realisatie van een bmx-circuit, een 8m startheuvel, enz…  De missing links in dit project zijn voor mij de wielerbaan en een secundaire wielerschool. Samen met Provil Lommel, en dankzij de steun van gedeputeerde Peuskens van het provinciebestuur van Limburg, kunnen we dit vernieuwende onderwijsproject vandaag aan u voorstellen. En ook wat de laatste missing link betreft, de wielerpiste, ben ik optimistisch. Vanzelfsprekend zal de realisatie van die piste ook voor de Provinciale Wielerschool Limburg een belangrijke meerwaarde betekenen. Maar zelfs nu al biedt deze locatie als vestigingsplaats voor de provinciale wielerschool Limburg vele voordelen. Het wielergedeelte van de school richt zich niet alleen op wegrenners, maar ook op veldrijders, mountainbikers, bmx-ers, en op termijn dus ook pisterenners. Mede dankzij de investeringen die we hiervoor al gedaan hebben is er mijn inzien nergens in Vlaanderen een geschiktere locatie voor het ontwikkelen van de talenten bij onze jongeren denkbaar, dan het Circuit van Zolder”.

Individueel traject met gediplomeerde trainers

De sterkte van de opleiding ligt in het individuele traject dat de leerlingen afleggen. Buiten de opleiding tot een secundair diploma wordt er ook veel aandacht geschonken aan de individuele persoonlijke ontwikkeling van de renner. Een renner – en leerling – kan zich immers alleen maar ten volle ontwikkelen als hij zich goed voelt in hetgeen hij of zij doet. Als je iets graag doet, maak je je opleiding immers eerder met veel inzet en engagement af en behaal je je getuigschrift secundair onderwijs. Maar ook discipline en werkethiek zijn zeer belangrijke eigenschappen om in de sportwereld – maar ook de arbeidsmarkt – succesvol te zijn. En hieraan wordt in de opleiding veel aandacht besteed.

Gedeputeerde Peuskens en Marc Wauters zijn het eens: “De opleiding is zo georganiseerd dat de leerlingen een vlotte afwisseling hebben tussen training en schoolopleiding. Op deze unieke locatie worden zij geprikkeld om hun best te doen, niet alleen op sportgebied, maar ook op het gebied van algemene ontwikkeling. Er wordt een werkplaats ingericht waar zij leren om fietsen te monteren en te onderhouden. Daarnaast zien gediplomeerde trainers toe op het ontwikkelingsproces van de jongeren als wielrenner. Net dat geeft de Provinciale Wielerschool Limburg een aanzienlijke meerwaarde. Daarom zijn we dan ook erg tevreden dat we door de krachten te bundelen deze opleiding op deze locatie kunnen aanbieden”.

Denken aan de toekomst

DBSO staat voor Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs en richt zich vooral op jongeren die een getuigschrift secundair  beroepsonderwijs willen behalen maar die daarnaast ook willen proeven van de arbeidsmarkt of die zich helemaal willen inzetten voor hun favoriete sport. Jongeren die deeltijds beroeps secundair onderwijs volgen zijn 2 dagen per week (15u) aanwezig op de school. De overige 3 dagen hebben zij een tewerkstelling of volgen zij een sportopleiding.

“Voor mij is essentieel dat jongeren op deze manier gestimuleerd worden om naast hun sportpassie te gaan voor het behalen van een secundair diploma. Onderzoeken tonen immers jaar na jaar opnieuw aan dat het behalen van een diploma jongeren veel meer kansen biedt in het vinden van een job op de arbeidsmarkt dan wanneer zij geen diploma hebben. Want of zij het nu maken als topsporter of niet: een mooie toekomst willen we voor hen allemaal”, besluit Jean-Paul Peuskens.

flyer front - kopie (2)

flyer front  Naamloos

Pin It on Pinterest

Share This